El deep fake, es coneix com les tècniques d’hipetrucatge i de manipulació d’imatges, veu i vídeos que es realitza a través de la intel·ligència artificial que permet crear muntatges audiovisuals falsos però molt realistes.
Aquest fet, augmenta encara més la desafecció de l’audiència a l’hora de d’informar-se tant pels els canals pròpiament informatius , com a les xarxes socials. Segons l’informe de Digital News Report 2023 Espanya la confiança en la veracitat de la informació del lector és només un 40 %.
Aquest fet se li suma l’emergència dels deepfakes i com detectar-los s’ha tornat clau per verificar notícies i la publicitat que rebem diariàment.
Cada primer dimarts de febrer es celebra el dia Internacional de la Internet Segura, el dia que a nivell mundial serveix per conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de fer un ús segur de les xarxes, especialment entre els infants i joves.
Aquest any la temàtica que s’ha volgut són els deep fakes o hipertrucatge, fenòmen que segons l’agència de ciberseguretat europea, presenta una taxa de creixement anual d’un 900% i que només el 25 % de la població és capaç de detectar-ho.
Com es creen els hipertrucatges o Deepfakes?
L’hipetrucatge no és un fenòmen nou. Tot i així, aquest darrer any s’ha produït una efervescència d’aplicacions i plataformes que de forma gratuïta poden crear continguts generats amb els algorismes intel·ligència artificial.
La més coneguda a nivell professional, ha estat el XAT GPT que amb només un any des del seu llançament va arribar a 4 milions, revolucionant sectors com el periodisme, els artistes i el sector de tractament de les dades.
Pel que fa a l’ús particular, les aplicacions que més es fan servir són les que permeten crear continguts des del mòbil. Des de la creació d’Avatars, logos, imatges i registres de veus o memes. Són populars els rankings d’apps populars com per exemple destaquen Vidnoz Face Swap , Telegram Deepfake Bot , Face Swap Live – Deepfake App per a vídeos en directe.
Recursos de seguretat per detectar i reflexionar sobre les notícies falses. Risc garantit
Et convidem a que provis aquesta enquesta sobre de testatge de veracitat de notícies on coneixeràs a través d’exemples reals de deepfake com es poden crear imatges, vídeos i música de forma artificial. Sons metàl·lics, ulls i galtes sobresaturades , reflexes incongruents són alguns dels trets que ens poden ajudar a detectar-los.
I a tu, quin dels diferents deepfakes et costa més reconèixer?