El deep fake, es coneix com les tècniques d’hipetrucatge i de manipulació d’imatges, veu i vídeos que es realitza a través de la intel·ligència artificial que permet crear muntatges audiovisuals falsos però molt realistes.

Cada primer dimarts de febrer es celebra el dia Internacional de la Internet Segura, el dia que a nivell mundial serveix per conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de fer un ús segur de les xarxes, especialment entre els infants i joves.

Aquest any la temàtica que s’ha volgut són els deep fakes o hipertrucatge, fenòmen que segons l’agència de ciberseguretat europea, presenta una taxa de creixement anual d’un 900% i que només el 25 % de la població és capaç de detectar-ho.

Com es creen els hipertrucatges o Deepfakes?

L’hipetrucatge no és un fenòmen nou. Tot i així, aquest darrer any s’ha produït una efervescència  d’aplicacions i plataformes que de forma gratuïta poden crear continguts generats amb els algorismes intel·ligència artificial.
La més coneguda a nivell professional, ha estat el XAT GPT que amb només un any des del seu llançament va arribar a 4 milions, revolucionant sectors com el periodisme, els artistes i el sector de tractament de les dades.

Pel que fa a l’ús particular, les aplicacions que més es fan servir són les que permeten crear continguts des del mòbil. Des de la creació d’Avatars, logos, imatges i registres de veus o memes. Són populars els rankings d’apps populars com per exemple destaquen Vidnoz Face Swap , Telegram Deepfake Bot , Face Swap Live – Deepfake App per a vídeos en directe.

Recursos de seguretat per detectar i reflexionar sobre les notícies falses.  Risc garantit 

  • Autor de l'entrada:
  • Categoria de l'entrada:Blog

Els Deep Fakes com a temàtica central en el Dia Internacional de la Internet Segura 2024