S'està carregant la pàgina....

Com evitar les fugues d'energia quan tenim "reptes / problemes " amb la tecnologia

#Tasca4

amb Núria Lloret

Dilluns 3 de juny

Aquesta setmana coneixerem com evitar les fugues d’energia derivades de moments crítics amb l’ús i funcionament de la tecnologia.

  • Per saber què ens passa parlarem de tecnoestrès i els diferents estats emocionals 
  • I per evitar les fugues d’energia coneixerem com guanyar resiliència a través de tècniques de coherència cardíaca

Exercici de fugues d’energia i calculadora d’hiperconnectivitat

Tasca 4:  Com identificar els elements estressors  derivats de l’ús de la tecnologia 

 

Benvinguts/des de nou al joc de KiT KAT digital, el joc pel benestar digital de professionals i emprenedors del Punttic Muntanyola.

 

Avui a la tasca 4 del joc parlarem del tecnoestrés que ens provoca, el mal funcionament de la tecnología. Parlarem també de com identificar els elements estressors derivats de l’ús de la tecnologia i sobretot, què podem fer en aquests moments de “crisi tecnològica” que ens deixen esgotats que sovint ens obliguen a demanar ajuda a una altra persona, a  deixar la feina per un altre dia o fins i tot, a abandonar-la..

I finalment, coneixerem com les tècniques de coherència cardíaca ens poden ajudar en el nostre dia a dia, mentre treballem, ens desplacem en cotxe o ens podem relaxar a casa.

  • Elements estressors i el tecnoestrés

Si us sembla bé per començar prenem un fragment del llibre Martínez Selva Tecnoestrés : ansiedad y adaptación a las nuevas tecnologías en la era digital editat l’any 2011

Una descripción de qué es tecnoestrés o estrés digital podría ser el siguiente caso real:

“Cuando ya estaba desnudo para meterme en la cama sonó el teléfono. Eran las 00:30 horas. Mi cuñado quería saber cómo pasar un texto de Word a pdf. Tenía que enviar esa misma noche un presupuesto para que su cliente de Zaragoza lo tuviera a primera hora de la mañana. Le di mis instrucciones por teléfono. Su versión de Word no le permitía convertir el fichero a pdf. Por teléfono le fuí comunicando los diferentes pasos.

 

Al final tuvo que descargarse un programa de la red e instalarlo, lo que solo puedo hacer después de varios intentos y una hora de explicaciones:

 

“ Dale a instalar”, “busca la carpeta exe”, “ te has equivocado y hay que volver a instalar”, 

A mi cuñado solo le faltó ponerse a llorar. Terminé agotado, pero lo pudo pasar a PDF y enviarlo. Me acosté a las tantas.

Martínez Selva és catedràtic de Psicobiologia a la Universitat de Múrcia i va analitzar aquests dos fenòmens  cada vegada més presents en la nostra societat: el tecnoestrés i la tecnofobia.

El mal funcionament de la tecnologia, actualitzacions en moments inesperats Són situacions que es produeixen en els moments menys oportuns i de forma imprevisibles que actuen com una fuga d’energia i de temps .

Això produeix un rebuig per part de les persones sobretot en l’àmbit laboral  caracteritzat per la manca de temps i els resultats a curt i mig termini. Quan aquests episodis són freqüents o no es resolen, comencen a aparèixer el tecnoestrés.

“El tecnoestrès és l’impacte negatiu en el benestar físic i mental de la implementació qüasi obligatòria de la tecnologia en tots els àmbits: treball, oci i vida privada”

Llegint aquesta definició de Martínez Selva, immediatament ens identifiquem d’alguna manera o d’altre amb el tecnoestrés, veritat?

Doncs bé, ara veurem com podem aprendre  a controlar-lo o almenys a mitigar-lo

 

  • Elements estressors, com identificar-los i ser resilients quan es presenten

     

Quan els episodis d’estrès o ansietat tecnològica irrumpeixen en el nostre treball, e primer que pensem es que no tenim prous coneixements o habilitats sobre el problema específic que ens trobem. Ara bé, si ens parem a analitzar una mica més detingudament tot el que ens passa pel cap veurem tot un desencadenant de pensaments i emocions que ens porten a l’estat final d’esgotament de la nostra paciència i d’energia.

Sigui quin sigui el nostre perfil professional i malgrat acabem solucionant el problema, la sensació final d’ alleugeriment és  agredolç doncs sabem que aquesta situació es tornarà a repetir i que en certa forma és incontrolable.

 

Així doncs,què tal si a part d’adquirir habilitats i competències digitals també coneixem alguna tècnica que ens ajudi precisament a mantenir al màxim la nostra energia en moments de “ crisi” i esquivar els elements estressors derivats de la tecnologia.

En aquesta tasca del joc, és una tasca de vital importància pel nostre benestar digital i mantenir l’equilibri en moments crítics. Una de les millor maneres de medir el nostre grau d’estrès o ansietat és  conèixer dos conceptes: la coherència cardíaca i la resiliència.

Segons l’Institut HeartMath, “ La coherència cardíaca que és l’estat òptim en que el cor, la ment i les emocions estan alineades i en sincronia”

Quan estem en un estat de coherència i benestar som més productius, la nostra feina és més creativa, innovadora o senzillament s’enfronten els problemes d’una manera més positiva. Per aconseguir-ho, és necessari saber com i és aquí on presentem a la resilìencia

“La resiliència és la capacitat de preparar-se per…, recuperar-se de  adaptar-se  davant d’una situació d’estrès , repte o adversitat “

En termes col·loquials, resiliencia és la capacitat de recuperar les piles i evitar al màxim les fugues d’energia.

Així doncs, com podem guanyar resiliència ?

Una de les primeres passes per augmentar la nostra capacitat de resiliència és precisament la tasca 4 de KIt Kat Digital “Com identificar el moments de crisis o estrès és detectar precisament, els moments d’estrès i com reaccionem davant d’ells.

Per aconseguir-ho, hem de diferenciar els factors estressants, és a dir els causants externs que ens provoquen aquests contratemps, de les emocions que et pertorben i que acaben tabmé tenint impacte  el teu treball

Sembla fàcil ,oi? En la següent taula us mostrem alguns exemples

Si tens estrés o presentes ansietat t’animem a que realitzis la tasca d’avui i facis una taula propis identificant aquests factors.

Si tens qualsevol dubte, et convidem a que ens escriguis 

També et pot interessar conèixer el teu grau de connectivitat amb el recurs que tenim del programa de benestar que hem dissenyat especialment per emprenedors: la calculadora de connectivitat

Si t’ha agradat l’article i creus  que et pot ajudar a alguna persona o company de feina, agraïm comparteixis aquests recursos.

 

El proper mes de juliol realitzarem un webinar sobre com començar a entrenar-te en coherència cardíaca  i resiliència

Comunicación (Bàner de blog) (1)

El joc del Benestar digital
setmana a setmana

Canvia la teva relació amb la tecnologia,
millora la teva productivitat augmentant el teu benestar digital

Tasca 3: Estira el teu cos 5 minuts, coneix la pausa activa

La pausa activa és un tipus d'exercici que et permet estirar el teus muscles i articulacions de forma ràpida. Pots practicar la pausa activa a la teva taula o bé, dret En David mostra en aquest breu vídeo Esperem que t'agradi i sobretot, que la posis en pràctica. Si et ve de gust, compateix amb nosaltres el te feedback!

Tasca 1: Dormir sense el mòbil a la tauleta de nit

Aquesta primera setmana preguntem a la comunitat d'emprenedors i professionals sobre un hàbit molt habitual, dormir amb el mòbil a la tauleta de nit. Hi han molts motius per consultar el mòbil i no sempre són els avisos 😉 Et preguntem si ho fas i quines conseqüències creus que pot tenir en la teva qualitat de la son. La setmana que ve coneixerem com podem configurar els avisos i les diferents opcions de connectivitat. Gràcies per la vostra participació.

Tasca 7:

Millora la teva productivitat #Tasca 7 amb Jordi Fortuny Després d'un dilluns festiu, tornen les…
Close Panel