Tema: Gestiona l’estrès i del treball digital
El món digital ens ofereix milers de possibilitats per ser més eficients, creatius i connectats. Però també pot convertir-se en una font constant de distracció, sobrecàrrega i estrès emocional. Com a professionals que treballem moltes hores davant de pantalles, és clau cuidar el nostre benestar físic, emocional i mental mentre treballem.
En el Posdcast de la setmana coneixerem a Laura Garcia tècnica, tècnica de l’ajuntament de Granollers, educadora social i especialista en en prevenció en conductes de risc, concretament, en temes de addicions de drogues i pantalles a joves i families.
Poscast de la setmana
Coneixerem què fa el servei de la Teranyina i com a ajuda a adolescents i famílies a solventar problemes derivats de l’ús de la tecnologia.
Fes un kit kat i escolta a la Laura!
Recurs de la setmana 3: Cuida’t mentre treballes
Què és l’estrès digital i com t’afecta?
L’estrès digital és una forma d’estrès crònic causada per una exposició prolongada a tecnologies digitals i hàbits laborals desequilibrats. És especialment habitual entre professionals que treballen moltes hores amb pantalles i dispositius. I sovint sorgeix sense que en siguem conscients.
Segons la Guia de Benestar Digital, els seus símptomes poden manifestar-se de tres maneres:
📌 Aspectes físics
- Fatiga ocular, dolor cervical o muscular
- Malestar estomacal, tensió muscular i dificultats per respirar
- Insomni, alteracions del ritme cardíac i efectes derivats de la contaminació electromagnètica (com mal de cap, irritabilitat o dificultat de concentració en algunes persones)
📌 Aspectes emocionals
- Irritabilitat, ansietat, frustració
- Dependència de les pantalles i validació externa
- Sensació de buidor o apatia al final de la jornada
📌 Aspectes conductuals
- Menjar davant la pantalla, reducció de les interaccions reals
- Desconnexió amb el cos i amb les necessitats personals
- Exposició continuada a espais tecnològicament densos sense criteris de salut
I què té a veure la biohabitabilitat?
La biohabitabilitat és la qualitat d’un espai per afavorir la salut i el benestar de les persones que hi viuen o hi treballen. En contextos digitals, això implica tenir en compte:
- La qualitat de l’aire, la llum i el so
- L’ergonomia i la càrrega electròmagnètica dels espais
- L’ús conscient de dispositius electrònics
🌿 Quan treballem envoltats de Wi-Fi, bluetooth, pantalles, routers, cables i aparells intel·ligents, el nostre sistema nerviós pot estar constantment estimulat. Reduir la contaminació electromagnètica, crear pauses reals i reconnectar amb espais naturals és fonamental per restaurar l’equilibri.
🔗 Vols saber quin nivell d’estrès digital tens? Fes aquest test:
👉 Calculadora d’estrès digital
Contaminació electromagnètica: què és i com ens afecta?
La contaminació electromagnètica (CEM) és la presència excessiva d’ones electromagnètiques artificials a l’ambient, generades per tecnologies com Wi-Fi, mòbils, Bluetooth, ordinadors i aparells electrònics. Aquesta exposició continuada pot interferir en l’equilibri biològic de les persones, especialment si no hi ha mesures de biohabitabilitat.
Tipus més comuns en entorns digitals:
- Camps electromagnètics de baixa freqüència (ELF)
Procedents de cablejat elèctric, transformadors, llums i equips electrònics. - Radiofreqüències (RF)
Emeses per mòbils, routers, antenes i dispositius sense fils. - Microones pulsades
Derivades de la connectivitat mòbil (4G/5G), xarxes Wi-Fi i dispositius domòtics.
Evidència científica rellevant:
- Si vols aprofundir més en aquest tema hi ha un estudi publicat per la BioInitiative Working Group (2012) —una revisió de l’any 2022 amb més de 1800 estudis científics— alerta sobre els efectes potencials de l’exposició crònica a camps electromagnètics: estrès oxidatiu, trastorns del son, problemes de memòria, canvis neuroconductuals i riscos reproductius.
👉 www.bioinitiative.org
Una eina clau per l’equilibri: la coherència cardíaca
La coherència cardíaca és una tècnica senzilla per regular les emocions i reduir l’estrés a través de la respiració conscient. Coordinant el ritme respiratori amb el cor, s’activa el sistema parasimpàtic (relaxació) i es recupera l’equilibri fisiològic.
🌀 Beneficis:
- Disminueix el cortisol (estrès)
- Millora la concentració i la presa de decisions
- Afavoreix un estat de calma i regulació emocional
📌 Mètode 3-6-5:
- 3 vegades al dia
- 6 respiracions per minut
- Durant 5 minuts
Cuida’t per sostenir el teu ritme
Estem vivint en una era de connexió permanent, però això no vol dir que haguem d’estar disponibles 24/7. El teu benestar és la base de la teva creativitat, productivitat i salut. Aquesta setmana, posa’t al centre: respira, regula’t i reconnecta amb el que et fa bé.
Respecte a la contaminació electromagnètica és recomanable que apliquis algunes mesures de prevenció com per exemple: connectar-te via ethernet, evitar l’ús abusiu dels auriculars de bluetooth, tenir el mòbil el més lluny possible del teu cos, desconnectar la wifi per la nit.
🫁 Repte de la setmana: Practica 5 minuts de coherència cardíaca cada dia i aplica almenys un dels tips sobre higiene electromagnètica.