6 motius per crear una startup digital cooperativa aquest 2022

Com  créixer davant el nou context d’ajuts a la digitalització Kit Digital

Arrel de la pandèmia, la transformació digital  s’ha tornat la palanca de canvi per a la supervivència de les empreses. Tots recordem aquells dies on comerciants i empreses van aturar la seva activitat per no poder atendre, ni servir productes. El sector digital i tecnòlogic en canvi, ens trobàvem en una situació completament inversa, aturant el cop i treballant més que mai, per donar nous serveis online, crear e-commerces, desplegar sistemes de videoconferències, etc…

Els ajuts per a la transformació digital a les empreses arriben mesos més tard. El govern vol recolzar part del teixit empresarial, de pimes i persones autònomes. Finalment, el desembre de l’any passat presenta el programa d’ajuts a la digitalització – Kit Digital.

Amb la notícia bomba d’un pressupost mai vist i uns bonus digitals de fins 12.000 € per a cada empresa i sense retorn , molt aviat el sector digital es revoluciona i es presenta massivament com a Agent digitalitzador acreditat

Les persones autònomes i freelances digitals poden presentar-se com agent digitalitzador alhora, també poden beneficiar-se del bonus

 

Venen canvis pels freelances i emprenedors digitals

Dins d’aquest context, on quedem els freelances i els emprenedors digitals que no complim els requisits per ser agent digitalitzador? Arriba l’hora de noves oportunitats i de transformació professional per a nosaltres.  Créixer, unir-se i col·laborar ara és més més que mai imprescindible !

S’obren algunes preguntes sobre quin paper podem jugar nosaltres com a persones autònomes. Haurem de treballar per agències i empreses externes? Com quedaran els nostres clients directes? I sobretot,  on queda el nostre somni de nòmada digital?

Coneix què fa un agent digitalitzador i quins serveis i solucions tecnològiques subvenciona el programa Kit Digital

Sembla que el canvi és imminent però hi han alternatives que ens permeten creíxer segons els nostres valors personals i objectius de facturació: la creació de startups cooperatives en pot ser una d’elles.

Què és una startup digital cooperativa i com pot beneficiar-te?

L’acrònim startup en si, ja comporta una sèrie de principis i valors:  innovació, disrrupció, creativitat, agilitat, solucions tecnològiques, joventut…. De fet, són  valors en els que molts freelances ens sentim identificats però que sovint el nostre dia a dia no ens ho permet.

Formar una cooperativa és una forma àgil de canviar de forma jurídica, ampliar equip i captar nous projectes. Coneguem 6 motius per fer el canvi:

1.Crea una ambient agradable i motivador

El treball en equip és una peça clau en tot projecte digital. Siguis persona autònoma, freelance o treballis en una empresa, el rendiment en els teus projectes depen d’aquest factor clau. L’ambient agradable fa que la nostra jornada laboral sigui més “portable” especialment els dilluns o ens moments delicats com són l’entraga de projectes. Les reunions de treball, el Kick off en una startup  i les entregues per abans d’ahir es porten millor si hi ha una ambient agradable.

Els espais de coworking poden ser el planter de startups cooperatives digitals

2.Augmenta el compromís i millora el rendiment

Tenir un equip compromés i leal és complicat en una organització tradicional. Recordes les reunions  en certes agencies de comunicació o de màrqueting i publicitat!
En canvi en les cooperatives el grau d’implicació és molt més alt degut a que és una organització horitzontal i l’empoderament professional augmenta pel propi compromís et comporta directament beneficis a la teva butxaca.

3.Innova en els teus serveis i productes

Trobar nous nínxols de mercat i desenvolupar noves soluciones s’ha tornart imprescindible a l’hora de diferenciar-nos. Saps quantes ofertes de professionals de xarxes socials o de màrqueting reben les empreses? Anar en solitari, no et permet diversificar sino sobreviure fent cada vegada feines més monòtones i caient en la rutina.
Per innovar calen idees però també talent per a definir-les i portar-les a terme. Aquí entren en joc noves formes de treballar  i les eines de productivitat. Les metodologies “Agile” o bé , tecnologies vinculades a la comunitat tecnològica són molt més fàcils d’implementar en una cooperativa digital

Equip de la cooperativa CommonsCloud - Som Núvol
Equip de CommonsCloud – Som Núvol, una cooperativa especialitzada en programari d’Oficina i teletreball

4. Atrau a mitjans i crea marca

Sense caure amb tòpics ni esterotips, presentar-te com a startup obre portes. Corregim, obre moltes portes! Podem accedir a noves línies de finançament i de crèdit, participar de programes i subvencions o bé, convertir-nos com a proveïdors de solucions tecnològiques. Alhora, permet crear una comunitat que s’involucri amb la nostra marca, amb la missió del nostra organització.
La segmentació per tendències de públic com la responsabilitat social, l’economia social, la sostenibilitat, o bé, objectius ODS són un exemple facilita també la creació d’una marca.

5. Kit Digital, una oportunitat per a emprenedors digitals si ens movem

Ser agent digitalitzador acreditat comporta un nou rol a les empreses tecnològiques que hauran d’assumir  el paper de tramitador dels ajuts i quan el projecte estigui finalitzar  passar auditories i controls de qualitat de projectes per part de l’administració. El perfil d’empresa digital i tecnològica a l’igual que d’altressector també es troba fortament atomitzada fet pel qual, empresaris ja s’estan plantejant la contractació de serveis externs que facilitin i complentin el talent que ja tenen dins l’empresa. Davant aquest context una startup cooerativa pot fer més front davant la demansa.

Per altra banda, si vens el proper 5 d’abril a la jornada podreu coneíxer com les cooeratives també poden presentar-se com a Agent digitalitzador.

6. Crear un startup digital en forma de cooperativa, avantatges fiscals

Les cooperatives són empreses que estan arrelades al territori i estan compromeses amb la comunitat de la qual són membres. Una cooperativa de treball és una classe de cooperativa que  porta a terme una activitat econòmica, mitjançant el treball dels seus socis, i amb la qual produeix béns, productes o serveis.

Una societat cooperativa és la solució més òptima per a crear startups digitals i creatives. Les startup cooperatives és un tipus de forma jurídica flexible que et permet triar la modalitat que més s’adapti a les vostra realitat professional:

    • Entre els socis/es  no hi han jerarquies en funció d’experiència, antiguitat o qüalificació. El nombre mínim és de dos socis,  Poden constituir-la tan persones físiques com jurídiques.
    • Són societats mercantils amb unes característiques pròpies basades en la gestió democràtica, una persona -un vot..Guanya la proposta per majoria absoluta (la meitat més un vot). Una persona equival a un vot
      La responsabilitat davant terceres persones pot ser limitada o il·limitada en funció del que es determini als estatuts.
    • Al nom de l’empresa elegit pels promotors de la cooperativa cal afegir les paraules “Societat Cooperativa Catalana Limitada” (SCCL) o “Societat Cooperativa Catalana Il·limitada” (SCCIL). Aquest, haurà de ser diferent de qualsevol altra societat.
    • Capital Social: El capital social mínim establert és de 3.000 euros, totalment desemborsat en el moment de la constitució.
  •  

Creus que són molt canvis per a tu en aquest moment? T’agradaria associar-te amb algú però saps amb qui

Vine el proper  5 d’abril a la jornada + networking  que hem preparat conjuntament amb l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental i coneix startups cooperatives.

Si creus que aquesta jornada pot interessar a algun altre professional o freelance, compartiex l’enllaç. En només dues hores coneixaràs com pots fer un gran pas!

Com créixer davant el nou context d’ajuts a la digitalització – Kit Digital?