En l’article d’avui volem posar el focus en aquells professionals que ja tenen clar que han d’adoptar mesures per canviar aquells hàbits  i guanyar la salut mental, guanyar claredat, energia i eficàcia. Fer una dieta digital ja no és només una recomanació saludable: és una estratègia professional i, en molts casos, una obligació legal.

Podcast de la setmana


Desconnectar també és estratègic: Dieta digital, IA i benestar en temps d’hiperconnexió

En un entorn cada cop més digitalitzat, la capacitat de desconnectar s’ha convertit en un avantatge competitiu. Ja vam parlar en un anterior article  de ’L’economia de l’atenció i de diferents estratègies per mantenir la concentració i alliberar-nos de la infoxicació.

Segons l’informe Slack Future Forum (2022), més del 40% dels professionals digitals pateixen estrès crònic per manca de límits digitals. La Microsoft Work Trend Index (2023) afegeix que la saturació de reunions, correus i notificacions perjudica greument la presa de decisions i la concentració profunda.

Aquesta situació ha provocat que moltes empreses i administracions es fessin enrere en les seves polítiques de teletreball o modalitat híbrida. Ara bé, és bo fer-se enrere o, potser s’ha d’implementar noves formes de treballar que s’adeqüin més a les necessitats de professionals i dels models de negoci? 

Llei de desconnexió digital: en què consisteix i com afecta els autònoms

Des del 2018, l’Estat espanyol reconeix a través de la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPDGDD) el dret a la desconnexió digital fora de l’horari laboral. Les empreses estan obligades a establir protocols per evitar comunicacions fora d’hores, especialment per a teletreballadors.

Però, què passa amb els autònoms i professionals independents? Tot i que, la llei no els protegeix de forma directa, és fonamental que també estableixin els seus propis límits digitals. Sense una estructura externa que reguli els horaris, l’autogestió del temps digital esdevé clau per evitar l’esgotament.

Estils de consum digital: quin és el teu?

No totes les persones viuen la digitalització igual. Segons estudis de la Universitat de Stanford i el MIT, independentment de la teva situació laboral, hi han diversos estils de consum digital:

  • Consum compulsiu: constant revisió del mòbil, salt entre apps, multitasking extrem.
  • Consum reactiu: ús de tecnologia com a resposta immediata a estímuls (notificacions, correus).
  • Consum selectiu: ús intencionat i limitat a necessitats específiques.
  • Consum conscient: ús digital alineat amb valors, objectius i ritmes personals.

Passar del consum compulsiu al conscient requereix educació digital, autoconeixement i estratègies concretes de desconnexió. Si et sents identificat amb els dos perfils de consum digital, et convidem a que coneguis diverses formes de desconnexió.

Tipus de desconnexió digital per professionals

Hi han moltes formes de desconnectar ,ara bé, això també implica una nova organització de la teva jornada laboral.

  1. 🕒 Desconnexió diària: crear franges sense pantalles (matí, dinars, vespres).
  2. 🌿 Espais de pausa veritable: fer pauses de qualitat, sense mòbil, per reconnectar amb el cos i l’entorn.
  3. 📅 Desconnexió parcial setmanal: reservar mitges jornades o un dia sencer per activitats no digitals (lectura, natura, creativitat).
  4. 🌍 Desconnexions puntuals més llargues: caps de setmana sense xarxes, vacances sense correu, retirs digitals.

Pot semblar molt teòric però ja hi han molts freelances que ho estan aplicant amb clars beneficis. Molt aviat, en coneixerem testimonis

La IA com a eina de benestar, no de sobrecàrrega

En aquest 2025 no podem ometre l’impacte de la IA . La intel·ligència artificial pot ser una aliada poderosa quan s’utilitza amb intenció però ja comença a posar-se en qüestió. Si ens fixem amb la cara bona, la IA ens pot ajudar a:

  • Automatitzar tasques repetitives.
  • Sintetitzar informació.
  • Generar esborranys i idees.
  • Optimitzar la gestió del temps.

Però si assistim a algun curs sobre IA, aviat veurem que també pot amplificar l’estrès si no posem límits clars. Per això, una bona dieta digital implica decidir quan i com usem la IA, prioritzant l’eficiència i reservar el nostre temps per a l’aprenentatge d’aquelles que realment ens interessen, difícil,oi? 

A part del Chat GPT, que sembla que fins a data d’avui, és l’aposta més segura per a tots els perfils professionals, el ventall d’eines que surten a mercat cada dia per perfils i necessitats tecnològiques és molt variat. 

Una recomanació és tenir bons referents tant persones que tinguin les mateixes necessitats que tu o bé, influencers especialitzats en el tema.

Recursos pràctics per començar

La pregunta que és possible que et facis, és realment necessito aquest canvis? En aquest sentit, et deixem el següent recurs.

Si vols saber com va t’esperem el proper 13 de juny al #jdis!

Setmana 4: Desconnectar també és estratègic

Actualment esteu veient Setmana 4: Desconnectar també és estratègic